Familjarët e të pagjeturve akuzojnë institucionet për neglizhencë
Familjarët e të pagjeturve akuzojnë institucionet për neglizhencë
21.04.2017 | 17:35
Përfaqësues të familjeve të të pagjeturve në Kosovë akuzuan të premten Qeverinë e vendit për neglizhencë në përpjekjet për zbardhjen e fatit të personave të zhdukur nga lufta e viteve 1998-1999.
Bajram Qerkini, përfaqësues i Shoqatës së Familjarëve të Personave të Pagjetur, ka thënë të premten se institucionet e vendit nuk ka dërguar asnjë mjek ligjor në gërmimet e nisura këtë javë në vendin e quajtur Kizhevak afër Rashkës, në territorin e Serbisë, ku dyshohet të jenë varrosur civilë shqiptarë të vrarë gjatë luftës në Kosovë.
Qerkini ka shtuar se Serbia e ka dhënë lejen për praninë e një mjeku ligjor nga Kosova në këto gërmime. Komentet e tij u bënë në ditën kur Kosova nisi “Javën e të Pagjeturve” në të cilën do të bëhen homazhe dhe do të kërkohet sensibilizim për zbardhjen e fatit të mbi 1600 personave që edhe 18 vjet pas luftës, janë ende në listën e personave të zhdukur. “Kërkesat tona janë zbardhja e fatit të të pagjeturve dhe të gjithë ata që kanë bërë krime të sillën para drejtësisë. Kosova nuk e ka koordinimin e mirë dhe për shkak të koordinimit që nuk është i mirë nuk e kemi sot një mjek ligjor në Kizhevak”, ka thënë Qerkini. Ai ka shtuar se Serbia në Kizhevak ka lejuar që gjatë gërmimeve për varreza masive të ketë mjek ligjor, por Institucionet e Kosovës kanë heshtur për të gjetur një të tillë.
“Ne familjarët jemi tepër të zhgënjyer, tepër të prekur. Serbia na ka lejuar mjek ligjor, por Qeveria e Kosovës nuk e ka dërguar askënd aty e kemi pasur një person dy ditë e tani nuk e kemi askënd”, ka theksuar ai. Sipas Qerkimit, as institucionet e Kosovës e as ato ndërkombëtare nuk janë duke ndërmarrë masa ose siç Qerkini thekson ‘stagnojnë’ nga ky rast.
Kryetari i Komisionit Qeveritar për Personat e Pagjetur, Prenk Gjetaj, tha se obligim i institucioneve është që të punojnë për zbardhjen e fatit të të pagjeturve.
“Mbetet obligim dhe prioritet i institucioneve kompetente për të punuar në ndriçimin e fatit të të pagjeturve për të kërkuar të gjitha rrugët e mundshme të detyrojnë të gjithë ata që kanë informacione për të pagjeturit të flasin”, tha Gjetaj.
Ai shtoi se sa i përket informacioneve ato gjenden në Serbi dhe në institucionet serbe. “Jo vetëm që besojmë, por kemi edhe argumente se ata kanë dokumentacion për vendndodhjen e tyre, kjo vërteton se katër varreza masive në Serbi deri më tani janë zbuluar dhe dyshojmë që ka ende varreza masive”, tha ai.
Sa i takon gërmimeve të cilat po ndodhin në Kizhevak, Gjetaj tha se janë duke u kryer disa punime ndërsa shton se duhet pritur për të shikuar nëse do të ketë zhvillime. Nënkryetari i Këshillit të Asociacionit të Familjeve të të pagjeturve, Haki Kasumi, paraqiti kërkesat e familjarëve duke iu drejtuar institucioneve.
Sipas kërkesave, familjarët e të pagjeturve kërkojnë nga institucionet e Kosovës që të angazhohen në zbardhjen e fatit të personave të pagjetur dhe të kërkojnë nga Bashkësia Ndërkombëtarë që të detyroj Serbinë të gjej personat e pagjetur.
Aktivitetet për javën e të pagjeturve kanë filluar sot dhe do të vazhdojnë edhe ditëve në vijim ndërsa aktivitetet përfundojnë më 27 prill në varrezat e mbi 300 civilëve të vrarë në mejë të Gjakovës./Kallxo.com